När är Black Friday i Sverige

28 oktober 2023
Jon Larsson

En grundlig översikt av Black Friday i Sverige

Black Friday är en tradition som kommer från USA och har blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren. Det är den dagen då julhandeln på riktigt tar fart och butikerna lockar kunder med fantastiska erbjudanden och rabatter. Men när är det egentligen Black Friday i Sverige? I den här artikeln kommer vi att ge dig en omfattande översikt över Black Friday i Sverige, inklusive när det äger rum, olika typer av erbjudanden och rabatter, samt en diskussion om hur de olika ”när” skiljer sig från varandra.

Vad är Black Friday och när äger det rum?

shopping

Black Friday infaller alltid dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket innebär att det alltid är fredagen efter den fjärde torsdagen i november. Det innebär att datumet för Black Friday varierar från år till år, men det ligger alltid någon gång mellan den

e och 29:e november. Det är en dag då butikerna erbjuder stora rabatter och prisknack på sina produkter för att locka kunder att handla.

Olika typer av erbjudanden och rabatter

Under Black Friday i Sverige kan man hitta en mängd olika erbjudanden och rabatter. Många butiker erbjuder till exempel procentuella rabatter på utvalda produkter, medan andra erbjuder ”köp en få en gratis”-deals. Det finns också butiker som sätter ner priserna på hela sortimentet under en begränsad tid. Vissa erbjudanden gäller bara under själva Black Friday, medan andra sträcker sig över hela helgen eller till och med hela veckan. En del butiker erbjuder även nattöppet under Black Friday för att maximera försäljningen.

Kvantitativa mätningar

Enligt statistik från föregående år har Black Friday blivit en av de största shoppingdagarna i Sverige. Många butiker rapporterar om rekordförsäljning under denna dag. Enligt konsumentundersökningar har svenskar genomgående visat ett stort intresse för Black Friday och är villiga att spendera stora summor pengar under evenemanget. I genomsnitt spenderade konsumenter cirka 2 000 kronor under Black Friday förra året.

Skillnader mellan olika ”när” på Black Friday i Sverige

En viktig skillnad mellan olika ”när” på Black Friday i Sverige är hur konsumenterna väljer att handla. Vissa föredrar att handla online, medan andra föredrar att gå till fysiska butiker. Det finns också en skillnad i varaktighet, där vissa erbjudanden bara gäller under själva Black Friday medan andra sträcker sig över hela helgen eller till och med längre. Många butiker erbjuder även specialerbjudanden och rabatter för de som handlar tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Historiska för- och nackdelar med olika ”när” på Black Friday i Sverige

Historiskt sett har det funnits vissa för- och nackdelar med olika ”när” på Black Friday i Sverige. Till exempel kan det vara en fördel att handla tidigt på morgonen på själva Black Friday, eftersom vissa butiker erbjuder extra bra deals till de första kunderna. Å andra sidan kan nackdelen vara att det kan vara mycket kö och trängsel i butikerna under den här tiden.

En annan fördel kan vara att shoppa online, där du kan undvika köer och ha en mer avslappnad shoppingupplevelse. Nackdelen med att handla online är dock att vissa erbjudanden och rabatter kan vara snabbt slutsålda, och det kan också vara svårare att bedöma produktkvaliteten innan man köper.Sammanfattningsvis är Black Friday en populär shoppingdag i Sverige där butiker erbjuder stora rabatter och erbjudanden för att locka kunder. Datumet för Black Friday varierar från år till år, men det äger alltid rum dagen efter Thanksgiving. Det finns olika typer av erbjudanden och rabatter, och vissa offereras endast under själva Black Friday medan andra sträcker sig över flera dagar. Konsumenter har visat ett stort intresse för Black Friday och spenderar i genomsnitt cirka 2000 kronor under denna dag. Det finns också skillnader mellan olika tidpunkter på Black Friday, och det kan vara både för- och nackdelar beroende på när och hur man väljer att handla. Oavsett vilket innebär Black Friday i Sverige en stor möjlighet för konsumenter att göra bra affärer inför julhelgen.

FAQ

Hur länge pågår Black Friday i Sverige?

Black Friday-kampanjerna sträcker sig oftast över en helg, inklusive Cyber Monday.

När infaller Black Friday i Sverige?

Black Friday i Sverige infaller traditionellt sett dagen efter Thanksgiving i USA, vilket är den fjärde torsdagen i november.

Varför kan Black Friday i Sverige inträffa på olika datum?

Black Friday kan inträffa på olika datum i Sverige på grund av att svenska butiker kan välja att följa det amerikanska datumet eller köra kampanjer parallellt med dem.

Fler nyheter